Oppdagelsestur til Glasergruva

Søndag var Barnas Turlag i DNT på oppdagelsesferd i Vestmarka. Om lag 50 barn og voksne tok den halvannen kilometer lange turen fra Hyniveien og inn til Glasergruva. Gruva er oppkalt etter Hans Glaser som for snart 500 år siden fant jernmalm i området på oppdrag fra Kong Kristian 3. Leder av Geoparken, Kristin Ragnes og geoparkguide Jan Erik Tangen gjorde opplevelsen ekstra spennende med fortellinger om og bakgrunn for jernutvinningen. Klimaks for mange var nok turen inn i gruva, der barna gikk i rekke med fakler.

Glasergruva er en av Norges eldste jerngruver og den første gruva til Fossum Jernverk. Gruva er i dag fredet som kulturminne. Det er mange skjerp og gruver fra jernverkstida i området og en bør være forsiktig med hvor en beveger seg. Barna lærte at skjerpa er smale, de kan dessuten være dype og i enkelte tilfeller vanskelige å oppdage. Et kjennetegn på at en nærmer seg ei gruvesjakt er ofte steinrøysa som ligger kastet opp i haug like ved kanten.

Barnas Turlag har mange spennende turer gjennom året, og interesserte kan følge med på aktivitetene på www.turistforeningen.no/telemark. Flere bilder her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: